Beryllbieter, Bouba Ndjida nasjonalpark. Foto: Harald Solås.

fredag 1. oktober 2010

ENDELIG PÅ BLOGG!! Oppsummering av to måneder i Kamerun.

PÅ PLASS.
Nå har vi vært her i Ngaoundéré i to måneder. Vi har begynt å venne oss til regntid med sol, regn, torden og lyn. Solkrem og paraply har fast plass i veska, eller; burde hatt det! Hverdagene begynner å få rytme. Vi ser ut til å ha fått faste innslag på dørene. Poul kommer med bananer annenhver dag, ei kone selger frukt og grønt, Esther selger sesamkaker til fredagskosen og Victorine kommer med joghurt - et kjærkomment avbrekk fra tørrmelka. Ask er sammen med tre andre norske barn i "barnehage" med frileik og noen faste innslag hver dag. Han blir passet av Lucienne som kommer om morgenen og har lille Abel på tre måneder på ryggen. I begynnelsen syntes han det var "faktisk ganske slitsomt, for eg forstår ikkje ka de (kamerunerne) sier....", men nå har det gått seg til. Vi andre har funnet oss til rette på skolen. Vel, Bjørn synes det er fryktelig kjedelig å ha mamma og pappa til lærere og syntes det var mye bedre med Rakel på Byremo.

LIV OG DØD OG "ENGLER".
August ble en spesiell måned med å finne seg til rette her, samtidig som livet til morfar på Hundvåg ebbet ut. Vi håpet at han skulle leve til vi kom tilbake, men slik ble det ikke. Ragnhild reiste alene tilbake til Norge for å være med i begravelsen. Hjemreisen opplevdes som et håndtrykk fra Gud, med småfly som "tilfeldigvis" var på rett sted til rett tid, og piloter på begge småflyene som inviterte Ragnhild hjem  i ventetida og hjalp til med alt det praktiske. Engler trenger ikke ha hvite kapper og vinger. De kan se ut som piloter med fly-vinger også. Begravelsen ble en fin avskjed, men det er veldig trist at han ikke er der mer. Samtidig har det vært spesielt å være her i Kamerun og gjenoppleve steder som har betydd mye for ham. Eldre folk har kommet og overbrakt hilsener og husket Mr.Huseby. Også merker vi at her har folk et naturlig forhold til liv og død. Så mange har kommet og kondolert. Bestemor til ei jente som går her av og til, kom innom ens ærend for å kondolere. Hun hadde hørt at Madame hadde kommet tilbake og ville vise sin medfølelse. Utrolig rørende!
Også gleder vi oss over at det går bra med mormor etter kreftoperasjonen.

FUGLER, DYR OG YASMIN.
Harald ser nye fugler støtt og stadig! Kikkerten har fast plass i nærheten av middagsbordet. Ikke for å se hva naboene holder på med, men det er stadig noe spennende å få med seg i trær og busker utenfor.
Han har "Vekas fugl" som fast innslag på lekseplanen for elevene og til bursdagen i går fikk han sin helt egen utgave av "Vekas fugl" (se bildet).
Roger er  jakt- og fiskekamerat. Han og Harald snakker samme språk: det som ikke kommuniseres på fransk, forstås med kroppsspråk og lyder (klikk-lyder for type våpen eller lyder for dyr). Roger er en kapasitet  på dyreliv her i området. Han har også forsynt oss med vårt nye kjæledyr; skilpadden Yasmin!

RARE HVITE STRIPER I VEIEN!
Trafikken er et kapittel for seg!! Motorsykkeltaxiene flekser rundt bilene, biler kan komme i begge kjøreretninger, den største bilen og den som er på den bredeste veien har forkjørsrett. Det meste kan fraktes på motorsykkeltaxiene; folk, jernport/dør eller en sofa på tvers! Bjørn og mamma var på tur til markedet en dag da Bjørn plutselig ropte: "Mamma, mamma, se!!! Et fotgjengerfelt!!!" Vi stilte oss opp ved det og ventet. Bjørn resignerte til slutt: "Mamma, det virke' visst ikkje!!"

OG HVA ER RETT OG GALT?
Ellers synes vi det er etiske dilemma her hver dag! Av alle de som kommer på dørene; Hvem skal vi hjelpe og hvordan hjelper vi best? Det er vanskelig å være fattig og det er vanskelig å ha mye penger blant de fattige. Vi kan ikke være minibank for folk som trenger penger. Gutten som selger bananer til oss, kjøpte seg fotballsko for penger vi har spart for ham hver gang han har levert bananer på døra. Etter ei tids jobbing hadde han fått spart opp kr. 40,- og kunne kjøpe skoene. Han kom stolt tilbake og viste dem. Kanskje en måte å gjøre det på? Men lokale folk som jobber for oss her, reagerte da han skulle kjøpe dem. Hvorfor gikk han rundt og spurte om slikt, han som til og med hadde foreldre?
Kanskje bommet vi på "hjelpen" vår, men han hadde vitterlig jobbet for pengene, i regn og sol.  Andre trenger penger til medisiner og skole. Vi prøver å vurdere etter beste evne, men det er en daglig utfordring. - Og så går vi selv på "turist"-butikkene og kjøper europeiske varer som lokalbefolkningen sjelden har råd til!!

14 kommentarer:

  1. Så koselig at dere har fått blogg :) Alltid like koselig å lese fra hverdagslivet deres- enten om det er på mail eller blogg. Gleder meg til å vise Sofie blider i morra tidlig av hvor Ask bor nå. Her har vi tatt høstferie- HERLIG!! Hils alle! Klem fra Bente

    SvarSlett
  2. Hyggelig å lese litt om hvordan dere har det langt der nede i Afrika. Gleder oss til å følge med på bloggen. Forresten, nå har vi akkurat fått høstferie - tar dere i mot besøk??? Nei, det er jo elgjakt her hjemme så det passer visst litt dårlig;-) Regner egentlig med at det finnes litt mer interessante ting enn dumme norske elg å jakte på i Kamerun. Får vel se litt bilder etterhvert?

    SvarSlett
  3. Gøy å se hvordan livet deres er i Kamerun. Her er det blitt høst, jakt og ferie for noen. Markus har begynt på ungdomsskolen, og trives godt. Travle dager med lekser og aktiviteter. Alt vel med familien her. Gleder oss til å lese mer om hverdagslivet deres. Hils ungene. Ersdals

    SvarSlett
  4. hei hei.gøy å høre åssen dere har det.Så det blir spennende å følge dere videre.Livet på sveindal går sin vante gang.Vi har ikke høstferie så da er det barnehage og jobb.Vi har ikke dina lenger men har nå fått en søt liten kattepus.Alt vel her.Vi savner dere.dere er i våre tanker og bønner.Hils ungene
    hilsen koppen family

    SvarSlett
  5. Gøy å høre hvordan dere har det! Bra at dere trives! Høres spennende ut å bo i Kamerun, men nokså annerledes enn Sveindal:)
    Jeg har blitt student igjen, i Stavanger. Travelt, men trives godt! Gøy å følge med på bloggen deres! Klem Trine

    SvarSlett
  6. Heei:) Så gøy å lese bloggen dykkes! Gleder meg til å følge med på tida deres der nede:)
    Nå nyter eg min fyrste onrntlige haustferie på mange, mange år- det har jo alltid berre vore "studieveka"- men ikkje no..DEILIG!
    Helsing Kristine Forgard

    SvarSlett
  7. Så glad vi ble da vi så bloggen deres!! Emma likte veldig godt å se bildet av Ask og Bjørn! Vi snakker ofte om Ask som er i Kamerun, Emma har sagt flere ganger at ho savner Ask, for "han er så snill mot meg":) Så da ser vi i boka ho fikk av han til bursdagen sin (om de ville dyrene), og snakker om at han sikkert ser alle de spennende dyrene hver eneste dag...
    Godt å høre at dere har det fint, og vi gleder oss til å høre mer fra dere, og kanskje se flere bilder etterhvert!
    Klem fra Susann

    SvarSlett
  8. Hei, takk for sms-en! Det var kjempegøy å lese bloggen dykkes og se bilder av hvordan dere har det.Hilsen Lars Erik,Nina,Astrid og Alexander

    SvarSlett
  9. Heia, alle sammen!
    Ja,nå har jeg endelig våget meg til å skrive. Data er ikke min sterke side.
    I dag har vi hatt søndagsskole. Vi var 15 bare og like mange voksne.Men vi kjenner vi savner Solåsgjengen :)
    Vi ønsker dere alt godt og Guds velsignelse.
    Hilsen Sveindal søndagsskole og fam Almedal

    SvarSlett
  10. Hei Erle!

    Godt å se at du he det bra:)
    me savne deg i klassen.
    Glede me til å se deg i 6.klasse!

    STOR klem fra Marthe

    SvarSlett
  11. Gøy å se hva som skjer.Her i Søgne er det blitt elgjakttid. Resultat fra Try er 5 elg og 5 hjort sett, men ingen passet til beskrivelsen... Igår fikk de ei kvige på Sveindal. Har besøk av t.Edel og o.Jan, de syns det var moro å se bildene her. Ellers alt vel her. Hilsen Ersdals

    SvarSlett
  12. Jammen e dokke blitt kjendiser! Her e teksten som stod under familiebildet inkl Yasmin, i avisen Moisund.com:

    IKKJE HEILT SOM PÅ SVEINDAL

    Familien Solås frå Sveindal skal feire jol i Kamerun der Ragnhild og Harald arbeider ved den Norske skulen i Ngaoundér.é Borna, Erle (10), Bjørn(7) og Ask(5) ser og ut til å trivast under fjerne himmelstrok. Me ser fram til eit snarleg jolebrev frå varmen Kamerun. I mellomtida lyt me andre leggje meir ved i omnen...

    Og ryktene seie at dokk skal intervjuast i mårå, på lillejulaften av pappen te Marit:-) Marit skal prøve å ta det opp, så me får hørra det;-)

    Kan eg få ein autograf?

    Koser og juleklemmer fra tante Elisabeth som steinglede seg te å snart se store og litt mindre:-)

    Ønske dokk ein velsigna god og opplevelsesrik jul, mine kjære:-)

    SvarSlett
  13. Håpe forresten at julegavene finne veien te dokke innen julaften. Eller at de finne veien i det heila tatt...:-/

    SvarSlett
  14. Mormor hilse så masse og takke for bursdagshilsen:-) Hu blei veldig veldig glad for den!

    SvarSlett